Lag din egen kombucha – en morsom og smakfull hobby

Kombucha er en drikk som har fått alt mer oppmerksomhet i Norge den siste tiden, ikke minst for sine angivelige helsemessige fordeler. De aller fleste vil selvfølgelig drikke kombucha for å oppleve smaken, men det er viktig å sette seg inn i de grunnleggende prosessene som er i sving hvis du lager din egen kombucha. Ikke nødvendigvis for at det skal gi noen spesifikk helseeffekt, men for å sørge for at kombucha-drikken er trygg.

Hva er egentlig kombucha?

Kombucha er en betegnelse som brukes om en rekke ulike sorte eller grønne teer, som er gjærede og derfor også lett sprudlende. Kombucha drikkes kald. Ved fremstilling av kombucha begynner man med en te, som tilsettes en symbiotisk såkalt «koloni» med bakterier og gjær. Det er vanlig at denne kalles for «SCOBY», om er en forkortelse for symbiotic culture of bacteria and yeast.

Hvis du bestiller kombucha på en kafe trenger du åpenbart ikke tenke på hvordan den er laget, men hvis du skal lage kombucha selv handler det altså om å videreutvikle den opprinnelige teen med denne gjær- og bakteriekulturen.

Opprinnelse og litt om egen produksjon

Opprinnelsen til kombucha er ikke helt klar, men det finnes lange tradisjoner i land som Kina, Japan og Korea. Det er imidlertid først i senere tid som det har blitt mulig å kjøpe ferdig kombucha og kulturer til egen produksjon hjemme.

Hvis du ønsker å produsere kombucha hjemme, er det relativt enkelt å komme i gang med en ferdigkjøpt kultur. Denne tilsettes middels sterk grønn eller sort te, sammen med en god del rørsukker eller glukose. Etter en gjæringsperiode er drikken klar, og dessuten er det også mulig å bruke noe av den til å brygge videre på neste runde sammen med kulturen. Å lage egen kombucha trenger litt innsats og arbeid, men selve prosessen er fascinerende – samtidig som resultatet blir en smakfull og kortreist drikk.